Dunav osiguranje u prvom polugodištu povećao profit 105 odsto

Bez autora
Sep 24 2024

Kompanija Dunav osiguranje u periodu januar-jun 2024. ostvarila je konsolidovani neto profit od 1,9 milijardi dinara, što predstavlja rast od 105 odsto, saopštila je danas brokerska kuća Momentum.

Taj rezultat je, kako je navedeno, ostvaren uz doprinos svih zavisnih preduzeća, osim banjalučke podružnice Dunav auto.

Matična kompanija je u prvih šest meseci dala doprinos krajnjem rezultatu 1,3 milijarde dinara.

Kompanija je ostvarila bruto premiju od 24,5 milijardi dinara, što predstavlja rast na godišnjem nivou od 14,8 odsto. Obračunata premija neživotnih osiguranja koja dominira u prihodima porasla je 14,1 odsto, dok je premija životnog osiguranja rasla stopom od 21,4 odsto.

Doprinos krajnjem rezultatu dali su i prihodi po osnovu investiranja sredstava osiguranja, koji su skočili 24 odsto na 1,05 milijardi dinara, pre svega usled rasta prihoda od kamata.

Kada je u pitanju troškovna strana, rashodi naknada šteta i ugovorenih iznosa porasli su 11,6 odsto, na 10,1 milijardu dinara i uglavnom su se odnosili na likvidirane štete neživotnih osiguranja (67,3 odsto), životnih osiguranja (14,3 odsto) i udele u štetama reosiguranja i retrosesija (16,8 odsto).

I troškovi sprovođenja osiguranja rasli su sporije, dostigavši 5,6 milijardi dinara, uz rast na godišnjem nivou od devet odsto.

Kompanija nije menjala ranije date konzervativne ciljeve da u tekućoj godini ostvari rast bruto premije životnih osiguranja od šest odsto i neživotnih osiguranja od 5,7 odsto.

Akcije Dunav osiguranja od početka godine oporavile su se 39 odsto, na 1.304 dinara što daje tržišnu kapitalizaciju kompanije od 19,8 milijardi dinara (oko 185 miliona evra). Uprkos ovom oporavku, akcijama se i dalje trguje na 85 odsto knjigovodstvene vrednosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik